Huimaa jalkapallohistoriaa Äänekoskella

Äänekosken Huima perustettiin vuonna 1904 voimistelu- ja urheiluseura ry:ksi Äänekosken Työväenyhdistyksen toiminnan yhteyteen. Olemme Työväen Urheiluliiton ja maamme vanhimpia urheilun yleisseuroja, ja jalkapalloa Huimassa on alettu harrastamaan sotien jälkeen 1940-luvun lopulla.

Juniorien harrastustoiminta käynnistyi 1950-luvun alkupuolella. Läpimurtolajiksi jalkapallo nousi 1960-luvun puolivälissä, jolloin Huima kahmi piirinmestaruuksia lähes kaikissa silloisissa ikäluokissa. Edustustasolla seuran kultaisina vuosina 1981-1987 joukkue nousi suoraan silloisesta 3. divisioonasta 1. divisioonaan pelaten toiseksi korkeimmalla sarjatasolla viisi vuotta. Kaudella 1984 joukkue sijoittui peräti neljänneksi, ja yleisökeskiarvo kotiotteluissa oli huima 678.

Nykyisen kaltainen organisoitu itsenäinen juniorijalkapallojaosto aloitti toimintansa 1990-luvun alussa edelleenkin piirin alueella valmentajatehtävissä toimivan Matti Kauton vetämänä. Jaoston vetäjinä ovat toimineet myöhemmin Pertti Gabrielsson, Kim Grenberg, Matti Kokko, Pia Rautiainen ja Mikko Porrassalmi. Matti Kokko tuli puheenjohtajaksi vuosiksi 2010-12 tuoden jaoston toimintaan projektinhallintaa (Äänekoski Futaa), jolla oli vaikutuksensa olosuhteiden paranemiseen tekonurmihankkeen tultua todeksi.

Toiminnan moottoriksi saatiin vuonna 2011 Minna Porrassalmi. Minna on toimi v. 2013 lähtien koko seuran nuorisopäällikkönä päätoimisesti Opetusministeriön seuratuen avulla. Hankkeen päätyttyä Minna palkattiin Huiman jalkapallon junioripäälliköksi. 2016 jaoston toimintaa uudistettiin nimeämällä hallitus, jonka uudeksi puheenjohtajaksi tuli pitkän linjan jalkapallovaikuttaja ja seuratoimija Hannu Penttinen. Samana vuonna Juniorijalkapallo saavutti myös Sinettiseura-statuksen. Jaostotoiminnan uudellen organisointi ja uusi kehitysprojekti mahdollistivat harrastajamäärän kaksinkertaistumisen. Huimassa oli vuoden 2016 lopussa pelipassin omaavia junioripelaajia 434 (2009: 186). Pelaajamäärä on sittemmin myös vakiintunut tälle tasolle.

Huiman juniorijalkapallo on sitoutunut kehittämään toimintaansa Suomen Palloliiton Laatujärjestelmän ja Olympiakomitean Tähtiseura-laatujärjestelmän mukaisesti. Toiminnan kehittyminen on vakuuttanut myös Äänekosken kaupungin. Kaupungin ja seuran yhteistyön ansiosta Liikuntapuistoon nousee kesällä 2021 täysimittainen jalkapallohalli.

Juniorijalkapallo Huima

minna.porrassalmi@huimajuniorijalkapallo.fi

@huimajuniorijalkapallo