The Liverpool Way
Julkaistu: 25.07.2019 00.00

The Liverpool Way

Kunnianhimo, sitoutuminen, arvostus ja yhtenäisyys. Näitä Liverpool FC:n arvoja saapui Äänekosken Liikuntapuistoon opettamaan ja oppimaan satapäinen iloinen futisjoukkio. Euroopan paras jalkapalloseura järjestää The Liverpool Way-jalkapallokoulujaan samalla ammattimaisella konseptillaan ympäri vuoden, joka puolella maailmaa.

Laadukas äänekoskelainen juniorijalkapallotyö ja aktiivinen Liverpool FC:n kannatusyhdistystoiminta säännöllisine tapahtumineen, saivat Niklas Huddin LFC:n akatemiaorganisaatiosta ehdottamaan jalkapallokoulun järjestämistä Äänekoskella. Keski-Suomeen seuran akatemiasta Kirkbysta Liverpoolin kupeesta matkasi kuusi valmentajaa, jotka saivat avukseen kahdeksan kokenutta valmentajaa isäntäseura Huimasta ja myös muista suomalaisseuroista. Leirin ohjelma ja sisältö noudattavat samaa kaavaa huolimatta siitä pyöriikö pallo Liverpoolissa, Hong Kongissa vai Äänekoskella. Tästä syystä esimerkiksi jotkin turvallisuuteen liittyvät käytännöt olivat äänekoskelaisvinkkelistä hyvinkin tarkkoja.

Josh Wesselby toimi Äänekosken leirin päävalmentajana. 28-vuotias Josh on työskennellyt akatemiavalmentajana Kirkbyssa viiden vuoden ajan. Työ pitää sisällään päivittäin 5-8 ja 8-11-vuotiaiden poikien valmentamista, sekä kansainvälisten jalkapallokoulujen vetämistä ympäri maapalloa. Seuraava leiri miehellä onkin Yhdysvalloissa Bostonissa. ”Täällä Äänekoskella minua on ilahduttanut erityisesti olosuhteet: asioiden sujuvuus ja apuvalmentajien uskomaton taso. Lapsista ilmenee aito halua kuunnella, oppia ja tehdä asiat oikein. On kunnia työskennellä tällaisen porukan kanssa”

Valmentajien ammattimaisuus kävi selkeästi ilmi jo heti leirin avauspäivänä tiistaina, kun 84 intoa puhkuvaa 6-14-vuotiasta pelaajaa jaettiin viiteen ryhmään iän mukaisesti. Ryhmän ensimmäisestä kokoontumisesta saakka pelaajilta vaadittiin omistautumista niin käyttäytymisessä, lepotaukojen noudattamisessa ja tietysti itse harjoittelussakin. Valmentajien pelisilmän ansiosta kovatempoisetkin harjoitteet vedettiin läpi leveä hymy huulilla. Jokainen pelaaja sai suorituksistaan palautteen ja kannustuksen kaupan päälle. Erityistä huomiota kiinnitettiin arvojen mukaiseen käyttäytymiseen. Toisten kannustaminen ja huomioiminen olivat ehdottomia vaatimuksia, kuten myös oman suorituksen jatkuva parantaminen.

Jokaisella harjoituspäivällä oli kantava teema ja opettelun tueksi, esimerkeiksi oli valittu Liverpool FC:n tämän vuoden UEFA Champions League-voittajajoukkueen pelaajia. Tiistaipäivän teemana oli syöttäminen ja syötön vastaanottaminen, teemapelaajana kapteeni Jordan Henderson. Keskiviikkona opittiin käännöksiä Roberto Firminon tavoin. Päätöspäivänä lauottiin Mohammed Salahin malliin ja puolustettiin kuten hollantilainen supertähti Virgil Van Dijk. Oppien tarttumista mittaroitiin päivittäisin taitotestein ja päivän päättävän miniturnauksen avuin. Jokainen pelaaja sai valmentajaltaan myös henkilökohtaisen palauteraportin leirin päätteeksi.

Lennon ja Andreas Lindroos saapuivat Äänekosken leirille Vaasasta. 6-vuotias Lennon kantoi leirillä ylpeänä Vasa IFK:n sinistä paitaa. Isä Andreas, itsekin IFK:n juniorivalmentaja ja intohimoinen Liverpool FC:n kannattaja huomasi alkukesällä leiri-ilmoituksen Liverpool FC:n kannattajayhdistyksen Facebook-sivuilla. Kesälomareissun suunta oli hetkessä päätetty ja majoitus varattu Hotelli Hirvestä. ”Erittäin tyytyväisiä olemme olleet, valmentajien taso on maailmanluokkaa. Huimalle myös hatunnosto onnistuneista järjestelyistä”.

Huiman Severi Vertainen (11) ja Hilla Heinonen (10) pitivät leirin tunnelmasta. ”Parasta leirissä oli, kun voitimme maailmanmestaruuden”. Hillan joukkue Meksiko voitti päätöspäivän miniturnauksen ja pelaajat saivat komeat kultamitalit kaulaansa. Severin mielestä parasta antia oli uuden Firmino-käännöksen oppiminen.

Upea kolmepäiväinen tapahtuma huipentui torstai-iltapäivällä juhlalliseen palkitsemistilaisuuteen. Palkitsemisten kohteina olivat taitokisojen ja maailmanmestaruuksien voittajat. Koko leirin The Liverpool Way-pelaajana palkittiin järvenpääläinen 9-vuotias herrasmies Oskari Kantelus. Oskari sai palkinnokseen upean diplomin lisäksi harjoituskutsun Kirkbyn akatemiaan! Ylenpalttiset kiitokset Josh Wesselby osoitti apuvalmentajille, pelaajien vanhemmille ja Huiman kesätyöläisille Anni Hyytiäiselle ja Vilma Korkeamäelle. Huiman järjestelyorganisaation pääjuonijat Ville Hänninen ja Mikko Porrassalmi vastaanottivat leiri-isäntäviirin ja Liverpoolin tähtipelaajien signeeraaman pelipallon LFC Academyn arvostuksen osoituksena järjestelyissä lähes täydellisesti onnistuneelle järjestäjätaholle. Erinomaisen palautteen johdosta Liverpool International Academy osoitti myös toiveensa jatkaa yhteistyötä ensi kesänäkin. Tätä tarjousta Huiman juniorijalkapallojaosto jää puntaroimaan äärimmäisen tyytyväisin mielin.

Kuvat (Tuomas Jakonen)


Seuran uusimmat

Juniorijalkapallo Huima

minna.porrassalmi@huimajuniorijalkapallo.fi

@huimajuniorijalkapallo