Jalkapallon yhteiskunnallinen vaikuttavuus Äänekoskella on 2,91 miljoonaa euroa vuodessa
Huima JuniorijalkapalloJulkaistu: 22.04.2022 14.52

Jalkapallon yhteiskunnallinen vaikuttavuus Äänekoskella on 2,91 miljoonaa euroa vuodessa

Äänekosken Huiman juniorijalkapallon seuratyön arvoa mallinnettiin ensimmäistä kertaa akateemiseen tutkimustietoon perustuen. Seuran yhteiskunnallinen vaikuttavuus sosiaaliseen ja terveydelliseen hyvinvointiin sekä talouteen on erittäin merkittävä koko Keski-Suomessa.

Äänekosken Huiman juniorijalkapallon vuotuinen taloudellinen arvo on 2,91 miljoonaa euroa. Asia selviää UEFA Grow-ohjelman SROI-mallinnuksessa. Mukana työkalun kehittämisessä on ollut mm. lukuisia eurooppalaisia yliopistoja, eri maiden ministeriöitä ja urheilujärjestöjä. Mallinnusta on käytetty syksyyn 2021 mennessä noin 30 maassa eri puolilla Eurooppaa.

– Seurat tekevät korvaamatonta ja vaikutuksiltaan erittäin merkityksellistä työtä etenkin lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen. Seurojen laadukas, ja ihmisten elämään laajasti vaikuttava kasvatustyö, tarjoaa ikään, sukupuoleen tai taustaan katsomatta mahdollisuuksia harrastaa ja kokea merkityksellisyyden tunnetta yhdessä muiden toimintaan osallistuvien kanssa, sanoo Suomen Palloliiton aluepäällikkö Janne Pieviläinen.

– Urheilullisen kehittymisen rinnalla jalkapalloseurat tarjoavat kasvun ja kehittymisen paikkoja sadoille vapaaehtoistoimijoille, joita ilman suomalainen seuratoiminta ei pyörisi lähellekään tässä laajuudessa, Pieviläinen jatkaa.

Selvitys on tehty vuoden 2019 luvuilla ja tutkimuksessa on käsitelty kunkin seuran toimintaa pois lukien miesten edustusjoukkueiden toiminta, joka toisi päälle vielä oman lisänsä. UEFA:n SROI-mallinnuksen mukaan 30 ihmistä täysipäiväisesti työllistävä, ja 443 pelaajan sekä 80 vapaaehtoistoimijan yhteisö luo alueelle yli 2,9 miljoonan euron vuosittaiset hyödyt. Sosiaalisten vaikutusten osuus on 570 tuhatta euroa ja suorana taloudellisena hyötynä alue saa 1,23 miljoonan euron hyödyn. Terveydellisiä vaikutuksia seurojen toiminnalla lasketaan olevan 1,1 miljoonan euron verran. Yksinomaan Huiman juniorijalkapallon vapaaehtoistyön arvo on 328,5 tuhatta euroa vuosittain.

- Juniorijalkapallon toimintaa on kehitetty järjestelmällisesti jo usean vuoden ajan, on hienoa saada mittareita todentamaan tärkeän seuratyön arvoa. Vuoden 2019 luvuista on menty joka osa-alueella eteenpäin, joten tämän hetken arvo on vielä suurempi, toteaa Junioripäällikkö Minna Porrassalmi.

Lisätietoa UEFA Grow-ohjelmasta, mukana olevista järjestöistä, yliopistoista sekä liitoista, mallinnuksen taustasta saat oheisesta linkistä.

https://www.palloliitto.fi/palvelut/digitaaliset-j...

Lisätietoja:

Janne Pieviläinen, aluepäällikkö, Suomen Palloliitto ry

janne.pievilainen@palloliitto.fi

050-306 3557

Minna Porrassalmi, junioripäällikkö, Äänekosken Huima juniorijalkapallo

minna.porrassalmi@huimajuniorijalkapallo.fi

040-576 3552